lördag 23 september 2017

Du måste kämpa själv om du vill att dina barn ska bli kämpar

En ny studie från MIT visar att barn redan vid 15 månader kan lära sig kämpa hårdare för att uppnå sina mål. Forskarna såg att barn som tittade på vuxna som kämpade hårt med en uppgift sedan jobbade hårdare än barn som tittat på vuxna som inte kämpade lika hårt.

Barn kan alltså lära sig värdet av att kämpa bara genom att titta på hur du kämpar med att skruva ihop en IKEA-möbel. Det kan vara värt att tänka på. De där stora ögonen som stirrar gör som du gör. Det är nog bäst att kämpa på när de ser på.

"There's some pressure on parents to make everything look easy and not get frustrated in front of their children," säger professorn i kognitiv vetenskap och studiens huvudförfattare Laura Schulz i ett pressmeddelande från MIT. "There's nothing you can learn from a laboratory study that directly applies to parenting, but this does at least suggest that it may not be a bad thing to show your children that you are working hard to achieve your goals."

Grit
På senare tid har det kommit flera studier som visat på värdet av hårt arbete. Vissa studier har funnit att barns uthållighet, eller "grit", kan förutsäga hur bra det går för dem i livet. Grit tycks vara viktigare än IQ. Andra studier har visat att barns tänkesätt och tro på ansträngning också spelar roll: De som tror att den egna arbetsinsatsen leder till bättre resultat lyckas bättre i skolan än de som tror framgång beror på statiskt och genetiskt IQ.

Schulz och hennes kollegor var intresserade av hur barn bestämmer sig för att kämpa och när de inte tycker det är värt ansträngningen. Schulz tidigare forskning har visat att barn kan lära sig orsakssamband redan efter några få exempel (som t ex två föräldrar).


De gjorde ett klurigt experiment där 15 månader gamla barn tittade på en vuxen som utför två uppgifter: dels ta bort en leksak från en behållare, dels ta bort en nyckelkedja från en karbinhake. Hälften av barnen såg vuxna som snabbt gick i land med uppgiften, medan den andra hälften såg vuxna som kämpade i över 30 sekunder innan de lyckades.

Forskarna gav sedan barnen en leksak som kunde spela upp ljud. Leksaken hade en knapp som inte fungerade och en dold knapp som fungerade. Forskarna satte på ljudet utan att barnen kunde se var de tryckte, stängde ljudet och gav dem sedan leksaken.

Barnen fick leka med leksaken i två minuter. Det visade sig att barnen som sett vuxna kämpa tryckte på knappen dubbelt så många gånger som de som sett vuxna som inte hade kämpat.

Viljestyrka är en begränsad resurs
En viktig slutsats från studien är att människor tycks kunna lära sig från en tidig ålder hur man fattar beslut om ansträngning av ansträngningar, säger forskarna. Men hur mycket ska man kämpa?

"We're a somewhat puritanical culture, especially here in Boston. We value effort and hard work," säger Schulz. "But really the point of the study is you don't actually want to put in a lot of effort across the board. Effort is a limited resource. Where do you deploy it, and where do you not?"

Forskarna tänker gå vidare och undersöka hur länge den här effekten varar. En annan fråga som behöver besvaras är huruvida effekten är lika stark för olika typer av uppgifter.

Det är skillnad mellan grit och motivation. Grit är mer som en motor, medan man kan vara mer eller mindre motiverad för olika saker. Ibland är det rätt att ge upp.

För övrigt är det kanske en liten tröst att Martin Timells och Ernst Kirchsteigers barn inte kommer att kämpa lika hårt som mina barn :)


2 kommentarer:

  1. Grit är så häftigt. Att lyckas när man vet att man kommer att misslyckas på vägen.

    SvaraRadera