söndag 22 februari 2015

Nordenskiöldloppet

Som jag skrivit flera gånger skapades den moderna människan genom uthållighetsjakt. Även i Sverige fanns jägare innan de konkurrerades ut av jordbrukare söderifrån. De kunde också springa långt. Och åka skidor långt. Längst uppe i norr fanns det jägare och nomader långt in i modern tid och man var tvungen att åka skidor för att ta sig fram. Samerna kunde färdas 250 km per dygn. Det är tre Vasalopp.

I slutet av 1800-talet gjorde upptäcktsresande Adolf Nordenskiöld resor i Grönland. Med sig hade han samiska spanare som vid ett tillfälle åkte 460 km på 57 timmar. Han kunde själv inte riktigt tro på det, men blev övertygad av deras korrekta rapporter. Däremot blev han utskrattad både utomlands och i Sverige. Ingen trodde det var möjligt. The Times skrev att Nordensköld ljög. För att bevisa att samerna verkligen kunde åka så fort, anordnade Nordenskiöld 1884 Sveriges första moderna skidtävling, fram och tillbaka mellan Jokkmokk och Kvikkjokk - 22 mil. Den svenska upptäcktsresandens heder stod på spel. Prissummorna var 250 kr - en förmögenhet på den tiden.

51-åriga vargjägaren Amma Länta var äldst. Här i 70-årsåldern. Ser seg ut.
18 samer och nybyggare ställde upp. Den äldste var 51 år. Den yngste 22. Skidorna var tre meter långa och 8-12 cm breda. Skidorna vägde 1,2-1,7 kilo per styck och det är ungefär tre gånger vad dagens tävlingsskidor väger. Bindningen var enkel, en fotögla av segt skinn och en skinnrem runt hälen. Stavarna var långa och tunga.

Det stod mellan tre samer på slutet. Tourda - som var med som spanare på Grönland och känd som en duktig varg- och björnjägare - Ahrman och Länta. Vann gjorde Tuorda, med segertiden 21 timmar och 22 minuter. Fem (!) sekunder före Länta efter en rasande spurt. I segertiden ingick en matrast bestående av torkat kött och kaffe på över en timme. Det var dåligt och tungt skidföre. Efter segern tog Tourda skidorna och åkte iväg för att jaga varg. Ahrman föll bort efter några klunkar brännvin, eller kanske för att han åkte tio mil extra till starten för att vara med. När han kvicknat till tog han på skidorna och åkte de tio milen hem igen.


Nordenskiölds rykte var räddat. När han dog 1901 sägs att det sista ord han yttrade var Tourda.

Born to ski
Om två år siktar man på att återuppväcka loppet. Det är samma sträcka på 22 mil, men spårat och massor av mat- och vätskekontroller. Jag tror inte många skulle klara loppet från 1884. Det var kanske det tuffaste skidlopp som någonsin körts. Det kräver nog att man är född på tunga skidor i ett kärvt landskap som inte ger något gratis.
Pavva Lars Nilsson Tuorda - born to ski.
Jag hoppas arrangörerna går i land med projektet. Jag är gärna med. Planen är att loppet ska gå i april 2017. Det är snösäkert och ljust och sträckan går strax söder om Europas sista vildmark Sarek. Det finns en riktig historia, till skillnad från skrönorna om Gustav Vasa. Det blir tufft, men loppen blir allt tuffare. Men det tuffaste vore ju att köra med samma utrustning och med samma förutsättningar som gällde 1884. Skulle inte förvåna mig om ett sådant lopp kommer att genomföras förr eller senare. Men inte ens på ett sånt lopp kommer skidåkarna få nöja sig med endast kaffe och torkat kött. Helst ska vi ju dricka innan man blir törstig tror många nu, mer om den myten i dagens inlägg i Hjärnfysikbloggen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar