tisdag 16 september 2014

Raka benen och tjäna minuter

Ibland läser man forskningsresultat som man inte tror är sanna och man måste läsa dem igen. Det hände nyligen när jag läste att cyklister som rakar benen minskar energiförbrukningen med 15 watt, vilket motsvarar över en minut på ett 4 mil långt cykellopp som tar ungefär en timme. Det strider mot tidigare studier om luftmotstånd som jag skrev om för drygt två år sedan. Den rådande sanningen, fram till nu, har varit att orakade ben ökar luftmotståndet med 0,6 %. Det är så lite att man knappast behöver bry sig om att raka benen. Men nu måste alla cyklister raka benen. Även löpare kanske kan tjäna någon sekund. Triathleter tjänar definitivt på att raka benen.

Hur kan det skilja så mycket mellan två studier? I den nya studien cyklade flera personer i vindtunnel med rakade och orakade ben och alla sparade mellan 50 och 82 sekunder. När forskarna bakom den nya studien fördjupade sig i den gamla studien såg de att de använt ett träben som de limmat fast hår på och sedan kört i en liten vindtunnel. Sedan testade de låtsasbenet utan hår. Knappast ett realistiskt experiment. Det visar att man alltid ska vara beredd att ifrågasätta teorier, även de som varit ohotade i 30 år och fått ett eget avsnitt i löparbibeln Lore of Running.

Alla cyklister kommer att raka benen nu
Många genombrott sker av misstag eller av en slump. Columbus siktade på Indien och Fleming glömde penicillin i en bakterieodling. Denna upptäckt om hårighetens påverkan skedde också av en slump. Den amerikanska triathleten Jesse Thomas glömde att raka benen inför ett vindtunnelprov och insåg plötsligt att han kunde göra ett före-och-efter test för att ta reda på hur rakade ben påverkar hastigheten. Han trodde inte att det skulle göra någon skillnad. Vem skulle kunna tro något sådant, inte minst med tanke på att det fanns bevis sedan 30 år tillbaka på att rakade ben påverkar hastigheten på marginalen.

Luftmoståndet minskade med hela 7 procent, d v s elva gånger mer än i tidigare studier. Det sparade omkring 15 watt, jämfört med t ex en ny strömlinjeformad hjälm som sparar 2 Watt. 15 watt motsvarar ungefär 79 sekunder på en timme. Videon nedan visar och förklarar hur de körde experimentet i vindtunneln.



Triathleter och löpare då?
De som ansvarade för vindtunneln blev så förvånade att de lät testa ytterligare fem cyklister. De trodde inte riktigt på Thomas resultat. Resultat: Alla fem cyklade mellan 50 och 82 sekunder snabbare på 40 kilometer. Studien från 1986 är därmed falsifierad. Cyklister ska raka benen. Förmodligen även simmare och kanske också löpare som verkligen vill kapa sekunder. Triathleter bör absolut raka benen. Enligt den gamla studien tjänar löpare 5 sekunder på att raka benen, men förmodligen tjänar löpare mer än så. Det var inte riktiga ben som sprang i den gamla studien. Vi vet mer när andra forskare upprepat denna studie.

Resultat. Mycket signifikant fördel att raka benen om man vill bli snabb.

Trail, trail, trail
Det är skönt att vara fullt frisk igen. Jag springer på orakade ben så fort jag får tillfälle. Idag sprang jag upp mot Klissberget på lunchen. Imorgon siktar jag på Fågelberget. Jag är lite lockad av Stenö trail i Söderhamn i oktober, men vet inte om jag får med mig någon ännu.

8 kommentarer:

  1. Spännande att sanningar tas för givet och att inte fler personer utmanar dem.
    Att cyklister och simmare tjänar mätbar tid på minskat luftmotstånd kan jag förstå men för en löpare måste det ändå var marginellt, iaf för oss amatörer.
    Om en cyklist tjänar 60 sekunder på marathonsträckan så kan en löpare inte tjäna mer än ett par, inte fler än vad som förloras genom att man minskar takten temporärt för att det svider till i det där lilla skärsåret man fick när man rakade benen, eller vad tror du?
    Fanns det någonting i studien som visade på löpningens påverkan av rakade ben?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den gamla studien som Tim Noakes skrev om i Lore of Running visade att löpare tjänar några sekunder så det torde vara ännu mer om man testar löpare med riktiga ben. Men det är knappast lönt för vanligt folk att raka benen, såvida man inte har väldigt sneda ben;)

      Radera
  2. Är i chock faktiskt. Nu saknar det praktisk betydelse, eftersom det inte finns en enda cyklist som skulle drömma om att inte raka benen. (vasa, epilera whatever). Men förnuftsmässigt är det ju svårsmält och kontraintuitivt. Som du säger ger ju olika former av aerodynamiska fixar, hjälmar, vattenflaskor, ramar etc betydligt mer marginella fördelar. Skakande läsning, jag trodde nästan du skojade med oss. Jag måste verkligen hänga med på cykelsajterna under lågsäsong också. Måste köpa nytt radködder också.

    PS Du vet att Jens Voigt gör ett försök på det legendariska timrekordet (ett av dem) ikväll?
    lh

    SvaraRadera
  3. Och naturligtvis öppnar det här upp för experiment med hajdräkter Thorpe-style (Ian, inte Edward O). Vet inte vad UCI säger om det dock...
    lh

    SvaraRadera
    Svar
    1. brukar ju vara en bra ide att titta på djur. hajar är rätt optimerade efter några hundra milijoner år och vatten är ju en sorts luft. så varför inte:)

      Radera
  4. Hihi. Nu kommer rakhyvlar att få sig ett uppsving. Men man kan ju också tänka som så att om man vill ha bra/bättre träning så ska man inte raka sig. Inte förrän det är racedax i alla fall. :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, långt skägg och hår och sedan renrakad borde göra susen:)

      Radera