torsdag 17 februari 2011

Njurunda Runt och kända svenskar

Det ser ut att bli kallt när jag ska åka Njurunda Runt nu på lördag. Det låter bra för det betyder att jag slipper klistervallan. Jag gillar att åka när det är soligt och kallt. Det blir kärvt och man får jobba hårt med stakningen och man har bra fäste. När man glider på snö är det egentligen vatten man glider på. Skidorna glider fram som curlingklot, men vi har ingen som sopar fram en vattenyta framför oss. Vi får lita på skidornas friktion. Eller så kan jag ligga nära någon som drar upp farten åt mig.

Just nu pekar prognosen på kring 20 grader kallt vid starten. Det finns en liten risk att det blir så kallt att tävlingen blir inställd. Det vore synd, men det ska nog mycket till innan det blir inställt. Jag vet inte om det hänt förut? Vi har kommit en bit in på året och temperaturen stiger mitt på dagen. Jag hoppas och tror att tävlingen blir av, Njurundatävlingen är sista chansen för mig att kvala upp till fjärde startled i Vasaloppet.

Jag har aldrig åkt spåret i Njurunda förut. Men det fanns en spårkarta på tävlingens hemsida som jag försökte sätta mig in i. Det ser ut att vara mycket platt terräng ute på myrar som är omgivna av berg. Det är inga långa stigningar och utförslöpor som vid Södra berget runt utan långa flacka sträckor, vilket betyder mycket stakning. Det ser också ut som att spåren går längs med varandra så att man åker fram och sedan tillbaka i spåret bredvid. Då kan man kanske se hur långt efter ledaren man är och därmed uppskatta vilket startled man ligger på just då. Banan är längre än Södra berget, 4 km längre, och det kommer nog att ta över tre timmar att åka. Det blir tufft, men det ska vara tufft.

Idag skulle vi ha kört ett litet "seedningslopp" inför Stafettvasan, men snöfallet hindrade mig och många andra. Det får bli nästa vecka istället. Det är lite prestige. Man vill ju visa att man duger och platsar i lag 1. Det blev en vilodag istället. Det var nog bra för jag känner mig lite trött och hängig. Men snöskottningen slipper jag inte undan. Det har väl fallit 3-4 dm fluffig snö sedan igår. Även om varje spadtag blir lättare så blir det lika många spadtag. Imorgon ska jag valla skidorna och testa dem lite. Det blir bara någon kilometer, så i praktiken blir det nästan två hela vilodagar i rad. Jag tar det lugnt och laddar in lite extra nitrat i form av spenat, rödbetor och ruccola.

Sverige är bäst i norden
Vi får ju stryk av Norge i vinteridrott och danskarna sägs må bäst i världen. Finland är berömt för sina löpare och sin sisu i både sport och krig och isländskan är det klart häftigaste språket. Men vilket land skrivs det mest om? Google är ett fantastiskt företag på många sätt, de kommer ständigt med nya innovationer. Ett av de senaste är http://ngrams.googlelabs.com/ där man kan söka på hur vanligt förekommande vissa ord har varit i t ex engelskspråkiga böcker som publicerats sedan 1600-talet. Man kan söka på enstaka ord eller jämföra flera ord med varandra och se om de samvarierar. 



Sverige i ledningen. Per capita leder dock Island.

Sverige har haft ledningen sedan 1700-talet förutom under andra världskriget då Finland och Norge uppmärksammades mycket. Men den svenska strorhetstiden tycks ha varit under 1700-talet, i efterdyningarna av stormaktstiden. Det skrevs ganska mycket om Karl XII, Gustav II Adolf och om Peter den stores krig med Sverige. Voltaires bok från 1731 om Karl XII läses ju fortfarande, tyckte jag såg den på en bokrea häromåret.


Jämför man Volvo och Saab får man den
här bilden. Volvo leder.

Världens mest kända svensk

Vilken är den mest omskrivna svensken då? Jag har säkert glömt någon men jag skrev in Greta Garbo, Alfred Nobel, Björn Borg, Ingmar Bergman, Raoul Wallenberg, Ingrid Bergman och Astrid Lindgren. Resultatet blev så här:




Greta Garbo verkar vara den mest omskrivna. Alfred Nobel har också legat högt, med en viss toppning under andra världskriget då hans bidrag till mänskligheten uppmärksammades särskilt mycket. Ingmar Bergman hade en topp på 70-talet, men är sedan dess på väg ner. Raoul Wallenberg hade en toppnotering i samband med en Hollywoodfilm med Richard Chamberlain kring 1980. Jag testade att lägga in Annika Sörenstam och Peter Forsberg, men de syntes knappt. Vinnare är två skådespelare: Greta Garbo toppar och som tvåa kommer Ingrid Bergman.

Trodde jag. Sen kom jag på sångerskan
Jenny Lind. Hon var otroligt beundrad på sin tid och H.C. Andersen, som var olyckligt kär i henne, skrev t o m en saga - Näktergalen - som handlade om henne. Jag lade till några nya namn och det blev så här:




Jenny Lind blev överlägsen etta. I mitten av 1800-talet var hon otroligt stor, men ännu 2008 är hon den mest omskrivna svensken (åtminstone av de jag kom på. Mystikern Swedenborg är också ganska känd men inte om man söker inkl hans förnamn Emanuel). Det är Jenny Lind som pryder 50-lappen. Hur hon lät har vi ingen aning om eftersom man inte kunde lagra ljud på den tiden. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar